På den här sidan kommer jag skriva om vad som händer i mitt liv (och vad som händer i mitt huvud). Som rubriken avslöjar så kommer jag inte posta något här varje dag, utan när jag har tid att skriva så skriver jag, och det är högst troligen inte samma dag som det jag skriver om har hänt.

måndag 27 januari 2014

Siffran 9



Fram till att jag var nio år gammal så ändrade jag hela tiden vad som jag sade var mitt turnummer efter hur gammal jag var. Men när jag var nio så bestämde jag mig för att nio skulle vara mitt turnummer från och med då. Detta gjorde att jag hade en liten förkärlek för siffran nio.

På högstadiet hade jag märkt ett roligt system med just siffran nio som jag berättade för min mattelärare. Nämligen att siffran nio fungerar ungefär som noll om man räknar med tvärsumma. (När man adderar ihop siffrorna i ett tal om och om igen tills det bara blir ett ensiffrigt tal kvar (Jag vet inte om det heter något annat egentligen, men i mitt huvud har jag alltid kallat det för tvärsumma.) t.ex. 174: 1+7+4= 12, 1+2=3)

För min mattelärare lade jag alltså fram denna tanke:
Allt som man multiplicerar med 0 blir 0
Allt som man multiplicerar med 9 blir 9 (tvärsumma)
38x9=342, 3+4+2=9

8 är ju ett mindre än 9 och skulle alltså då motsvara -1
8x1=8
8x2=16=7
8x3=24=6
8x4=32=5
Osv. Inte revolutionerande utan helt logiskt, jag vet.

7 motsvaras således av -2 eftersom det är 2 under 9 (som är som 0)
7x1=7
7x2=5
7x3=21=3
7x4=28=10=1
Osv

Allt som man adderar med 9 (eller 0) blir sin egen tvärsumma.
5+9=14=5
8+9=17=8

Om man ska räkna ut tvärsumman av ett högt tal så kan man först räkna bort alla nior (eftersom de är noll) och sedan bara addera resten av siffrorna för att göra det enklare.
7449523:
9 bort
4+5 bort
4+2+3 bort
Kvar:7
Eller långa vägen: 7+4+4+9+5+2+3=34=7

Jaja, det fungerar, vad är vitsen undrar du? Ja, det kanske inte finns så stor vits med det hela, man kan räkna ut huruvida ett tal är jämnt delbart med 9 iller 3, men poängen var just vid det här tillfället inte att det var någon vits med det hela utan att jag hade upptäckt det här och ville få lite stöd i mina tankar av min mattelärare, som jag tyckte borde ha ett intresse för roligheter med siffror.

Jag fick det här gensvaret:
”Mm. Har du tänkt på att en sexhörning är väldigt speciell? Det finns inga andra geometriska former som går att bygga ihop på samma sätt som en sexhörning. Inte en cirkel t.ex.”

Tack för att du lyssnade, tänkte jag. Det där var ju en helt irrelevant information med utgångspunkt i min tankekedja om siffran nio.

Så gick jag hem, berättade det hela för min pappa istället som blev precis lagom begeistrad och jätteimponerad. Och tyckte att jag borde visa det för min mattelärare…


Mitt intresse för tvärsummor och siffran nio har dock hållit i sig, min hjärna är av den sorten som gillar siffror och mönster. Jag räknar alltid automatiskt ut om tvärsumman på bilnummer är nio eller inte. Och mina två systrar som var på promenad med mig en gång fick erfara detta, men var nog inte lika hänförda som jag över det faktum att fyra bilar i rad hade tvärsumman nio… Men de sade iaf inte rakt ut att jag var knäpp, för de känner ju mig. :D

(Eric, märkte du av mitt iller?)

2 kommentarer:

  1. så himla bra när kommentaren "helt logiskt, jag vet, inget revolutionerande" dyker upp XD efter kolumner med bevis! haha! Jag tror nämligen inte alls att det känns helt självklart för alla, eller ens de flesta...

    Men stört tråkig mattelärare, som helt missat syftet med sitt yrke, eller?

    du är inte knäpp, men... vi blir nog "hänförda" av lite olika saker, kan man nog säga ;) /M

    SvaraRadera